
Türkiye'nın Avrupa Birliği (AB) tarafından kaydedilen unik nar türü olan Suruçnarındaki budama faaliyetleri başlamıştır.
Suruç Ovası'ndaki nar bahçelerine ilkbahar gelmesiyle eş zamanlı olarak yoğun bir faaliyet başlamış durumda.Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tarafından kaydedilen ve sadece burada yetişen Suruç narının yeni sezonu için budanması düzenleniyor.

Suruç Narında yapılan budama işleminde 3-4 ana dal bırakılır. Yeni çıkan sürgünlerin agaçtan gelen enerjiyi meyvelere yönlendirme amacından dolayı kesilir. Böylece narlarda büyüklük ve sağlıksızlık açısından iyileşmelere katkı sağlanır. Budamanın yaklaşık bir dönem suresi olmasına rağmen, kesilen dallar genellikle kış aylarında yanma malzemesi olarak kullanılabilir.

Narların büyümesi ve kalitesinin artmasında budamanın etkisi vardır.
Budama uygulayan nar yetiştiricisi İbrahim Akkuş şunları söyledi: “Yeni çıkagelen filizleri kestimizi yapıyoruz. Kesim amacımız ağacın daha düzgün ve etkin bir şekilde büyümesini sağlamaktır. Bu yöntemle narlardaki kalite artıyor ve meyveler daha büyük olmaktadır.”
Spring ayına ulaşıldığında, yeni çıkan sürgünü bitirmeye başlanır.
Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe şöyle dedi: "Her sene bahar ayına geldiğinde yeni çıkan sürgünler kesilmekte. Bu şekilde Narlar daha yüksek kalitede ve büyüklükte çıkıyor."
2015 yılında Suruç Ovası'nın sulama sistemleri ile üretime geçmesiyle elde edilen Suruç Narı, yılda yaklaşık 300bin ton üretimle sadece ülkemizde değil, aynı zamanda Avrupa'daki pazarlarında da güçlü bir yere sahip oldu. Bu eşsiz ürünü kilosu yaklaşık olarak 25TL'ye satanlar bölgenin ekonomisi için büyük katkı sağlıyor.
AB listesinde kaydolmuş 21 ürün arasında yer alan ve bu kataloğa sadece Nar türünün dahil olması sebebiyle unutulmaz olan Suruç Narı, hem ekonomisine hem de kültürel değerine sahip. Her yıl tekrarlayan hasat dönemi, halkın heyecanıyla karşılıyor Bu Nar çeşitsi; dünya genelinden gelen alıcılara hala ilgi uyandırıyor.
