Aston Martin, 2025 sezonunda giderek daha da olumsuzlaşmış bir durumla yüz yüze kaldı. Eğer bu trendin sonuna doğru 2009'da Brawn GP'nin gerçekleştirdiği gibi büyük bir başarının elde edilmesi olasılığı varsa, şu anki zorluklar anlam kazanacaktır. Bunun istisnesi ise Formula 1 tarihinin içinde böyle tip tersliklerden sonra yapılan hızlı iyileşimlerin oldukça nadir görülmesidir.
2009 yılında Brawn GPHonda'nın ana takımını oluşturuyordu. Ross Brawn, 2008 sezonunun yarısından sonra, puanlamada geride kaldıkları için sezona son vermekte ve gelecekteki devrimci teknik düzenlemelere odaklanmaya karar verdi.
Brawn'ın 2008'i ihmal etmesine rağmen 2009'a yoğunlaşmasıHonda yönetimi arasında rahatsızlık oluşturmuş oldu çünkü Honda Formula 1'den çekildi. Bu durum Brawn GP'nin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Takım hem sürücüler hem de takım olarak 2009'da şampiyon olmuştur ve daha sonra Mercedes'e terstönmiştir.
Bu kadar aşırı bir dönüşümün Aston Martin'in rota aldığı söylemek zor olur. Çünkü FIA, 2026 model aracın tasarlanmasında rüzgar tünellerini ve simulasyon araçlarını kullanma hakkını sadece 1 Ocak 2025'den itibaren vermekteymiş.
Aston Martin'in sezoni-gridin dibinde tamamlayarak bir riskle karşı karşıya olup olmadığı belirsizdir. Ancak, eğer AMR25 önümüzdeki iki ay boyunca ilerlemesede, ekibin son sırada yer alabileceğini görmek mümkün."

Fernando Alonso, Aston Martin Racing
Fotoğrafta: Sam Bagnall / Motorsport Images
Krack aynı zamanda sürekli olarak belirtiyor ki, arabamız kesinlikle geçen yılın karşına çıkardığı herhangi bir süreye nazaran çok daha hızlı: "Grid'in tümü hızlanırken, bizim araçlarımız neredeyse öncesine göre oldukça daha hızlı olduklarını görüyorsunuz."
Krack, temel konunun rakip ekibin daha geniş adımlar attığını söylüyor: "Bazı ekipler iyidir, diğerleri zayıftır ancak hepsinin hızlanmasını sağlaması gerekmektedir. Toplamda araçlarımız kullanmayı kolaylaştırdık, fakat şu anda bu durumu yarışma açısından daha hızlı yapmamız gerekli."
Krack'ın savunan bu kesin ilerlemeler doğrultusunda gidebilir; fakat F1'de puanlamalar bitiş sırasına göre yapılır, start zamanlarına değil. Buna göre bakıldığında, Aston Martin'in 2025'teki konumunun 2024'e kıyasla daha düşük rekabet gücünde olacağı düşünülebilir.
Mike Krack, 2025 Formül 1 sezonunda-gridi ikiye bölmenin faydalı olacağını belirtiyor. Bu göre, birinci gruba şampiyonluk ve podyum rekabetini yürüten ekibi -McLaren, Mercedes, Red Bull ve Ferrari- dahil ederken, diğer tüm ekip ikinci grupta yer alır.
Ancak şu anki verileri incelendiğinde, gridin aslında üç farklı performans kategorisine bölündüğünü fark ediliyor:
Lider Grup: McLaren, Mercedes, Red Bull ve Ferrari; pole pozisyonu speedine ortalama 0,4 saniye geride kalmış olarak birbirlerine çok yakıttıklarını gösteriyor.
Orta Grup'daki takımlar olan Williams, Red Bull ve Alpine, her zaman birbirleriyle yakından rekabet ediyor; aynı şekilde, yarışı yıkan takeplerine rağmen, genellikle pol pozisyonu için 1 saniye civarında farkla mücadele edebiliyorlardı.
Alternatif Grup: Aston Martin, Haas ve Sauber; bu ekibin en hızlı tur sıralamasına 1.2 saniyeden fazla bir farkla arkada başlıyorlar.
Özellikle Haas'ın konumu bu resimde belirsizdir. takım, Melbourne'deki önemli performans eksikliklerine rağmen, birkaç yarışta ortalık seviyesindeki hızlarına ulaşabildi. Fakat genel dalgalanmalar nedeniyle Haas'a alt grubu değerlendirmek gerekecek.